Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

μόνο το πολύ ''θέλω'' ,είναι αρκετό


  Σχέσεις, σχέσεις, σχέσεις….άγχος για να δημιουργήσουμε την καλύτερη δυνατή και μετά έρχονται τα δύσκολα. Πως την διαχειρίζεσαι, αυτήν τη σχέση.
Συγκεκριμένα, πως λειτουργεί το συναισθηματικό και όλα τα υπόλοιπα μέρη της προσωπικότητας σου. Σε μικρές ηλικίες, όλα(μα όλα) είναι πιο εύκολα. Η ένταση και η παρορμητικότητα ,λειτουργούν ανεξέλεγκτα και σε μεγάλο βαθμό, είτε πρόκειται για κάτι για το οποίο θέλουμε μέλλον, είτε δεν μας ενδιαφέρει το βάθος χρόνου. Κάποιοι όμως μεγαλώσαμε και τα ζητούμενα μας όταν μπαίνουμε σε μια σχέση είναι διαφορετικά.
  Το βασικότερο κομμάτι-μπούσουλας αλλά και θεμέλιο μιας σχέσης είναι το συναισθηματικό, σαρκικό και πνευματικό αλισβερίσι να γίνεται επί ίσοις όροις. Μπορεί να ακούγεται λίγο μπακάλικο, λίγο  μαθηματικό, λίγο τεχνοκρατικό αλλά απολύτως δίκαιο για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Ούτε οι άνθρωποι ,ούτε τα δύο φύλα είναι ίσα ,ωστόσο για τη δική μου κοσμοθεωρία ,είναι ισότιμα. Οι διαφορές στα ‘’τεχνικά χαρακτηριστικά’’ είναι πιο ευδιάκριτες  ,όπως π.χ. , ένας ογκώδης και δυνατός άνδρας έναντι μιας αδύνατης και αδύναμης γυναίκας. Υπάρχουν όμως ανισότητες και ανισορροπίες οπού δεν προσμετρώντας με κιλά και λοιπές μονάδες μέτρησης. Ας μιλήσουν όμως τα παραδείγματα ,που έχουν μια δυναμική ασύγκριτη με τις αμπελοφιλοσοφίες. Σε μια σχέση υπάρχει ένας πολυάσχολος άνδρας που έχει ελάχιστες ελεύθερες ώρες ,σε σχέση με την λιγότερο πολυάσχολη σύντροφο. Ο άνδρας τη κάθε φορά που έχει 1 ώρα ελεύθερη απαιτεί τη διαθεσιμότητα της συντρόφου ,η οποία (αφού ‘’αγαπάει…τι να κάνει’’)είναι stand by σε οποιοδήποτε ερωτικό συναγερμό. Το αντίθετο όμως… συμβαίνει; O εγωκεντρικός και βολεμένος άνδρας χρησιμοποιεί συχνά το άλλοθι κάποιας σοβαρής ασχολίας. Και ακόμα και αν δεν είναι σοβαρή η ασχολία τότε υπάρχει- σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι- ο αστερίσκος (*) . Ναι.. υπάρχει η ‘’μη σοβαρή ασχολία’’ που και αυτή γίνεται άλλοθι, γιατί είναι η ευκαιρία του να χαλαρώσει από τις υπόλοιπες σοβαρές ασχολίες που έχει. Και κάπως έτσι τα άλλοθι γίνονται ψέματα, οι αιτίες, δικαιολογίες και…μη σου τύχει..
  Όλο αυτό το αμφίδρομο ‘’ παιχνιδάκι ’’ δεν υπάρχει μόνο στις ερωτικές αλλά και στις καθημερινές ,κάθε είδους ανθρώπινες σχέσεις…Υπάρχει ο φίλος ο άφραγκος και ο πλούσιος, ο όμορφος και ο άσχημος, ο δημοφιλής και ο περιθωριοποιημένος κτλ. Η ουσία είναι όμως να ξεκαθαρίζουμε, ότι εφόσον έχουμε κάνει την επιλογή να αλληλοεπιδρούμε φιλικά ή ερωτικά, να το κάνουμε με κανόνες που ισχύουν για όλους και σέβονται όλους. Δεν υπάρχει αλάθητο ,δεν υπάρχει άβατο. Όλα γίνονται ,αν και μόνο αν το θέλουμε. Αυτό το ‘’θέλω’’ είναι τόσο δυνατό και όμορφο και είναι αυτό που φέρνει την ισοτιμία και τον αλληλοσεβασμό. Αν ένας φίλος δεν έχει λεφτά για να πιει ένα ποτό και ο άλλος έχει μόλις πάρει ένα τρελό bonus,το ουσιαστικό ‘’θέλω’’ που τους ενώνει σαν φίλους θα βρει μια λύση σεβασμού, χωρίς να προσβάλλει και να υποτιμήσει κανέναν. Αν η φιλία υπήρχε γιατί γεννήθηκε σε συνθήκες οικονομικής ισότητας και καλοπέρασης, ο άφραγκος θα δει τηλεόραση και ο πλούσιος θα πάει στο γκαλά με τον ‘’γκούχου γκούχου’’συνάδελφο που δεν το λες συμπαθητικό ,αλλά ‘’ξέρει να βγάζει γούστα, ρε συ’’.
  Το θέλω είναι αυτό που μας φέρνει κοντά. Το θέλω είναι αυτό που διατηρεί και τη μαγεία και την αλήθεια μιας σχέσης. Όταν  πάνω από το θέλω μπαίνουν άλλες προτεραιότητες που εκφράζονται με φράσεις τύπου’’ θέλω αλλά δεν Μπορώ και δεν θα το κάνω…’’,το ‘’θέλω’’ μπαίνει κάτω από πράγματα, ξεφτίζει, θαμπώνει. Η θέση που του αξίζει είναι πάνω απ’ όλα. ‘’ Δεν μπορώ, αλλά Θέλω και θα το κάνω’’. Η ισχύς του είναι στην αλήθεια και στη μεγάλη και συνεχή ένταση.Αλλά μιλάμε πάντα για μια θέληση που συνοδεύεται από ψυχική υγεία και ώριμη προσωπικότητα. Υπάρχουν πολλά ‘’θέλω’’ άρρωστα ,παιδιάστικα εγωιστικά ή βολεμένα σε  συμβιβαστικές ερωτικές-συζυγικές/ επιφανειακές φιλικές σχέσεις , που συντηρούν κακής ποιότητας δεδομένα ζωής και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιους.


Θέλω( ρήμα)
1.    έχω την επιθυμία να αποκτήσω ή να κάνω κάτι, επιδιώκω ή απαιτώ
2.    χρειάζομαι, έχω την ανάγκη ενός πράγματος
δηλαδή,σε θέλω σημαίνει σε επιθυμώ, σε απαιτώ ,σε χρειάζομαι




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.