Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

μεγάλα παιδιά ('έρωτας με την πρώτη ματιά)

Έρωτας με τη πρώτη ματιά….Υπάρχει; Ναι ,υπάρχει   ͘ έτσι απλά. Δεν είναι ο μοναδικός τρόπος γνωριμίας, έρωτα, έλξης,. Αλλά ,υπάρχει, και κάποιοι το έχουν νιώσει, και σ' αυτό το συναίσθημα θα αναφερθώ,χωρίς να θέλω να ακυρώσω την ομορφιά των πιο αργών και σταθερών περιπτώσεων. Και φυσικά δεν αναφέρομαι σε γνωριμία που συνειδητά θες να οδηγήσει σε κάτι σαρκικό και μόνο .Είναι εκείνες οι βραδιές,
που μιλάς ασταμάτητα με κάποιο άτομο που μόλις έχεις γνωρίσει ,και δε σου φτάνει η νύχτα για να τα πεις όλα ,όλα  όσα έχουν σημασία ,και όλα τα χαζά που θα σε κάνουν να γελάσεις μέσα από τη καρδιά σου.Εκείνες οι βραδιές που θέλεις να μάθεις πράγματα ανούσια για κάποιον που νομίζεις ότι τον ξέρεις χρόνια(τι οξύμωρο;). Εκείνες τις βραδιές που οι κόρες των ματιών του έχουν διασταλεί για να μπορεί να καθρεφτίζεται το παιδικό σου χαμόγελο.Εκείνες οι βραδιές που χάνεις την αίσθηση του χώρου και του χρόνου.Εκείνες οι βραδιές που ζεις ένα θαύμα. Είναι εκείνες οι βραδιές, που πέφτεις για ύπνο (συνήθως μόνος) και μάλλον κοιμάσαι χαμογελώντας .

Κάποιοι θεωρούν ότι είναι ένα επιφανειακός τρόπος έλξης, βασίζεται σε ότι βλέπεις και στα πρώτα λόγια που θα ακούσεις .Μοιάζει όμως να είναι ένας καθαρός τρόπος έλξης, χωρίς φίλτρα. Σαν να έχεις πάρει ένα καρέ από τη ζωή του αλλού να το απομονώνεις ,και να θέλεις να συμμετέχεις σ αυτό, να θέλεις να βλέπεις το εαυτό σου μαζί με αυτόν τον άνθρωπο  .  Έτσι απλά, χωρίς να ξέρεις, από πού είναι, πόσο χρονών είναι, τι δουλειά κάνει .Να μην σου καίγεται καρφί για όλες αυτές τις παραμέτρους, που κάποιοι καβαλάνε στο τεφτέρι που τους επιβάλλει η κοινωνία, η οικογένεια, οι φίλοι. Είναι κάτι που νιώθεις κεραυνοβόλα και είναι πέρα από τις δυνάμεις σου, το να βάλεις λογική και να κρατήσεις μια χρονοκαθυστέρηση. Ο έρωτας με τη πρώτη ματιά, κρύβει μια μικρογραφία, του '' άνευ όρων '' έρωτα, μια μικρογραφία της ανιδιοτελούς έλξης ,που χωρεί σε μια τόση δα στιγμή, αλλά συμπυκνώνει, μια ετοιμότητα για το πάντα., και ας μη κρατήσει παρά μόνο ,για πολύ λίγο .Ο έρωτας με τη πρώτη ματιά ,κρύβει και το ''ρίσκο'', που τόσο πολύ κάποιοι αγαπάμε, μια αδρεναλίνη, και μια έλλειψη φοβίας για το άγνωστο. Κατά άλλους επιπόλαιο συναίσθημα, κατά άλλους συναίσθημα αδελφάκι , με την αυτοπεποίθηση.

Το αποτέλεσμα ,και του έρωτα που ωριμάζει, μέσα από χρόνο και του άμεσου ερωτοχτυπήματος, δεν μπαίνει σε στατιστικά. Το δράμα, η απογοήτευση ή το χτίσιμο μιας σχέσης αγάπης είναι εξίσου πιθανά . Ίσως ο έρωτας με τη πρώτη ματιά είναι βραχύβιος, γιατί, είναι πιο έντονες οι απογοητεύσεις, μετά από μια ''θεοποίηση''  κάποιου σε λίγες στιγμές. Ίσως, ο άλλος, ο πιο αργός έρωτας, είναι μακροβιότερος γιατί οι απογοητεύσεις είναι πιο μαλακές, πιο αναμενόμενες, πιο συζητήσιμες. Ο κεραυνοβόλος έρωτας, είναι πιο ακραίος και κοφτερός. Νιώθεις σε μεγέθυνση τα πάντα , τα αρνητικά και τα θετικά.

Ο έρωτας με την πρώτη ματιά έχει μια υπερδύναμη. Γυρίζει το χρόνο πίσω. Κάνει τη ψυχή σου παιδική(αποβάλλει τις πίκρες και τις επιφυλάξεις που σου έχουν δημιουργήσει τα προηγούμενα λάθη)και το δέρμα σου νεανικό ( λειαίνει τις πληγές από τις άσχημες εμπειρίες της ζωής) όπως όταν ήσουν παιδί  ͘ δεν έχει τις ρυτίδες που σου δημιουργούν τα πρέπει και τα αποδεκτά, από τον κοινωνικό περίγυρο. Tι όμορφο να βλέπεις δυο ώριμους -κατά τα άλλα -ανθρώπους , να πρωτογνωρίζονται σαν παιδιά, και αυτό το  αμοιβαίο συναίσθημα, από παιδί, να γίνει ένας ενήλικας που δε ξέχασε πως ένιωθε όταν ήταν παιδί.

Μια φίλη στο νηπιαγωγείο ερωτεύτηκε το αγοράκι που ήρθε στη μέση της σχολικής χρονιάς. Έτρεξε να πιάσει το χέρι του, όταν χόρευαν σε κύκλο το '' γύρω ,γύρω όλοι''. Έτσι απλά ,χωρίς να ρωτήσει ούτε τη δασκάλα, ούτε τις φίλες της, ούτε το ίδιο τίποτα .Δε ξέρω τι έγινε μετά ,ίσως τίποτα σπουδαίο, αλλά δεν άντεξε να μην του πιάσει το χέρι .'Ετσι μου είπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.